«Ανταπόκριση» από το Ταλίν

 

Eδώ στην #Εσθονία δεν έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των πολιτών. Από την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, που η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλα έγιναν συνοπτικά. Οι πολίτες κατανόησαν τι πρέπει να κάνουν και το κάνουν. Δεν κυκλοφορεί ψυχή.

Ανθρώπους θα βρεις στα super market και σε κάποια εμπορικά κέντρα. Όλα είναι εφοδιασμένα με #αντισηπτικά στις εισόδους/εξόδους και σε κάθε κατάστημα, ενώ υπάρχουν σημάνσεις που δίνουν οδηγίες «τήρησης αποστάσεων» μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί εδώ γιατί, ούτως ή άλλως, είναι στην κουλτούρα τους η «απόσταση». Δεν υπάρχει περίπτωση να κολλήσει κανείς πίσω σου σε μια ουρά. Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει πολύ κοντά σου σε κάποια συναλλαγή, ενώ γενικά μέτρα προφύλαξης με γάντια λαμβάνονται ούτως ή άλλως σε κάποιες κατηγορίες εργαζόμενων: πωλητές, παρασκευαστές κλπ.

Δεν υπάρχει εντολή να κλείσουν τα #εστιατόρια, αλλά ελάχιστα είναι ανοιχτά γιατί δεν βγαίνει κανείς. Η χώρα γενικά, όπως και το #Ταλίν είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένα. Η Εσθονία είναι από τις χώρες με τα χαμηλότερη πυκνότητα πληθυσμού. Αυτό βοηθάει πολύ.

To 68% του πληθυσμού είναι μεταξύ 15-64 ετών και το 17% άνω των 65. Στην Ιταλία 🇮🇹 το αντίστοιχο τελευταίο ποσοστό είναι 22% και στην Ελλάδα 🇬🇷19%.
H Eσθονία είναι μια μικρή χώρα στη ΒΑ άκρη της Ευρώπης. Εχει απομονωθεί de Facto συγκοινωνιακά καθώς είναι λίγες οι πτήσεις που εξυπηρετούν τη χώρα και είναι από τις πρώτες που επηρεάστηκαν από τις περικοπές των δρομολογίων. (εξού και ο δικός μου αποκλεισμός). Η νοοτροπία των ανθρώπων είναι πολύ βοηθητική στην πανδημία που περνάμε. Οι υποδομές και η γεωγραφική θέση όμως δεν βοηθούν. Για παράδειγμα, περιμένουν μάσκες και αναπνευστήρες, καθώς δεν έχουν περίσσευμα, αλλά λόγω της υπολειτουργίας των εταιριών logistics έχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Σε ένα πληθυσμό μόλις 1.3 εκατομμυρίων, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό δεν περισσεύει.
Παρότι η Εσθονία είναι η μικρότερη στη Βαλτική μετράει πολύ περισσότερα κρούσματα από τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι τα γνωστά κρούσματα είναι 306, οι 50 εξ αυτών άνω των 60 ετών.

Το πρωί χιόνιζε, το θερμόμετρο είναι κολλημένο στους 0 βαθμούς κελσίου και εδώ λένε ότι μπήκε η Άνοιξη.

Ακούστε:  ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΓΩ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s