Εμβόλια και φασισμός

Σήμερα το πρωί, στην εκπομπή, μίλησα για τα #εμβόλια με αφορμή όλη αυτή την κουβέντα που προκλήθηκε από μία δημοσιογραφικώς λανθασμένη φάσα σε εκπομπή της #ΕΡΤ (Αμέσως να πέσετε να τη φάτε). Αφου ολοκλήρωσα τη σχετική αναφορά και το σχολιασμό, θύμισα στο ακροατήριο όλη αυτή την ηλίθια ιστορία με το εμβόλια, πώς έχει ξεκινήσει και πόσο επικίνδυνο και ανεύθυνο είναι να μην εμβολιάζεται ο πληθυσμός, με άξονα ένα (ακόμα) σχετικό κείμενο του γιατρού Antonios Darzentas, αναφερόμενη και στην πηγή. Δηλαδή του ειδικού επιστήμονα! Και μόλις τελείωσα δέχομαι την εξής ερώτηση:
-Τελικά Μαρία είμαστε υπέρ του εμβολιασμού ή όχι;
-Και τι είναι ο εμβολιασμός, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός; (γύρισε το μάτι μου ακαριαία)
-Οχι, να απλώς, ήθελα να ρωτήσω την παιδίατρο αν πρέπει να εμβολιαστούμε (πρώτο πληθυντικό κατά το βγάλαμε δοντάκι, κάναμε πιπί μας, πήραμε το lower etc) για τη μηνιγγίτιδα. Δεν βρήκα στην αρχή τη δική μου και πήρα μια παιδίατρο που παρακολουθούσε το παιδί τα πρώτα χρόνια.
-Α μάλιστα και τι είπε;
-Οτι επ’ουδενί πρέπει να κάνει το εμβόλιο. Εξάλλου αυτή η παιδίατρος είναι εναντίον των εμβολίων…

image

Κάπου εδώ παίρνουμε βαθιές ανάσες…

-Και πηγαίνεις το παιδί σε παιδίατρο που είναι εναντίον των εμβολίων;
-Την άλλαξα τελικά όταν ήρθε η ώρα των εμβολίων και τώρα έχουμε μια εξαιρετική. Τη βρήκα και εκείνη και μου είπε ότι πρέπει το παιδί να εμβολιαστεί σχετικά. Επιχειρηματολόγησε μάλιστα και μου εξήγησε γιατί πρέπει να εμβολιαστεί.
-Η άλλη η παιδίατρος επιχειρηματολόγησε γιατί ΔΕΝ πρέπει να εμβολιαστεί;
-Οχι, δεν χρειάζεται. Ολοι ξέρουμε τι λένε αυτοί που είναι εναντίον!

Η συζήτηση τελείωσε λίγο μετά, αφού είπα στη φίλη ακροάτρια ότι πρέπει να καταγγείλει στον Ιατρικό Σύλλογο την πρώτη παιδίατρο, ώστε να αποτελέσει θέμα της επιστημονικής κοινότητας, η οποία, γνωρίζοντας αυτορρυθμίζεται.

Το δίδαγμα αυτής της μικρής ιστορίας είναι το προφανές: οι ψεκασμένες απλοϊκές θεωρίες είναι εύπεπτες ακριβώς εξαιτίας των στοιχείων εντυπωσιασμού και της απλοϊκότητάς τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις επιρρίπτουν την ευθύνη «στον άλλο» για κάθε πρόβλημα και εντοπίζουν τα αίτια του προβλήματος σε θεωρίες συνωμοσίας και συμφέροντα. Κάνουν τον άνθρωπο να θέλει να «αντισταθεί ηρωικά» δε σε αυτά, υιοθετώντας μια συμπεριφορά κατά τεκμήριο αντικοινωνική. Κάπως έτσι οι πολίτες δεν ενστερνίζονται μόνο εντιεμβολιαστικές θεωρίες αλλά και φασιστικές κοσμοθεωρίες.
Η απάντηση κοιμάται κάπου ανάμεσα στον ορθό λόγο, τη λογική και τη συστηματική ανάδειξη των αριθμητικών στοιχείων με τρόπο εύληπτο από τα ΜΜΕ, με τη στήριξη των ειδικών. Οχι με την παρουσίαση «όλων των πλευρών» γιατί εδώ δεν υπάρχουν δύο πλευρές. Τόσο απλό.

vacs-save-lives-003

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s